Tamburaši u Kosači u čast fra Didaka Buntića

Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom organizira Tamburašku rapsodiju u Hercegovini, niz događaja koji će se održati u Hercegovini početkom rujna ove godine, a domaćin ovog susreta je župa Međugorje.

U priopćenju organizatora navodi se: “Povod i ideja za ovakav događaj je povijesno simboličan. Naime, 2017. godine obilježava se stota godišnjica od poznatog pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše koja je u to teško vrijeme usred vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju. U spomen na taj važan događaj iz naše neposredne povijesti, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu tekuću godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama u BiH i Hrvatskoj obilježavala ovu veliku obljetnicu pa je tako i ovaj glazbeno–tamburaški susret dio toga obilježavanja.”

HDTP svake godine u Belom Manastiru organizira događaje pod nazivom Baranjska rapsodija, a radi se o tamburaškom kampu koji traje pet dana u kojem se intenzivno radi s velikim orkestrom od oko 100 ponajboljih tamburaša i njihovih profesora iz cijele Hrvatske, zatim priređuju koncerti, a sve to pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog. Jedini tamburaški orkestar iz BiH koji sudjeluje u cijelom ovom projektu je tamburaški orkestar Misericordia iz Šurmanaca, župa Međugorje jer su oni aktivni članovi HDTP-a i sudjeluju u Baranjskoj rapsodiji, a sada će biti i u svojstvu domaćina.

Vokalni solisti će biti iz domaćih redova. Uz veliki orkestar Tamburaške rapsodije, u Hercegovini će nastupiti veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, mezosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego.

Središnji događaj bit će cjelovečernji tamburaški koncert u ponedjeljak, 4. rujna u velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u 20 sati.

5. rujna u 19 sati održat će se svečana akademija, također u Kosači, na kojoj će biti nazočna i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je i supokrovitelj ovoga događaja, a uz nju i drugi predstavnici izvršne vlasti i društva iz BiH i Hrvatske.

U sklopu ove akademije nešto ranije je planirano i otvaranje DOMPES-a (novoizgrađenog studentskog doma i pučke kuhinje) u Mostaru.

Veliki tamburaški orkestar će u srijedu, 6. rujna u suradnji sa župnim zborom u Međugorju svirati svečanu večernju misu na vanjskom oltaru.