TechnoBiz Meetup predstavio 3D printing tehnologiju

3D printing predstavlja novi korak za industriju, a i ljudsku civilizaciju u cjelini. U Tehnološkom parku Intera sudionici TechnoBiz Meetupa imali su priliku isprobati alate za digitalnu proizvodnju. 3D printanje ili aditivna proizvodna tehnologija zapravo je jednostavan način da u kratkom vremenu u svom domu izradite neki predmet. Potrebno ga je prethodno osmisliti u specijaliziranom programu na računalu.

“U normalnim tehnologijama potreban je cijeli lanac izrađivanja. U ovom slučaju to je samo stroj koji prikopčam na računalo i napravit ću to što je u njemu”, opisao je proces 3D printanja dr. Igor Drstvenšek sa Strojarskog fakulteta u Mariboru.

Iako je uporaba materijala koji se koriste u spomenutoj tehnologiji ograničena, u svijetu se printaju nekad nezamislive stvari: “U Kini printaju kuće. 3D printing je slojevito slaganje materijala. Umjesto da od gotovog sloja odvajate čestice, dodajete materijal da biste sagradili ono što želite”, rekao je Tomislav Herceg iz zagrebačke 3D grupe.

Najosnovniji aparati za 3D izradu mogu se pronaći za oko 300 eura, a cijena se kreće i do 3 milijuna eura. Zainteresirani su u Intera tehnološkom parku mogli uživo vidjeti ove aparate te se upoznati s načinima njihove primjene.

“Naš je cilj poticanje mladih ljudi poduzetničkog karaktera na razmišljanje kako primijeniti ove tehnologije u razvoju svojih ideja koje bi onda što prije komercijalizirali i išli s njima na tržište”, opisao je smisao prezentacije Mladen Kostić iz INTERA tehnološkog parka.