Na temelju presude Ustavnog suda BiH što prije implementirati izborne rezultate

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je nakon bilateralnih konzultacija s generalnim tajnikom Saveznog ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Johannesom Peterlikom, izjavio da su tijekom sastanka utvrdili da su odnosi BiH i Austrije izvrsni i da u bilateralnom smislu nema otvorenih pitanja.

Brkić je nakon sastanka kazao da s Republikom Austrijom “uvijek imamo taj kanal suradnje i potpore kada govorimo o putu BiH prema EU“. Istaknuo je da je posebno zahvalan što je Austrija, kao jedan od prioriteta svog predsjedanja Vijećem EU, stavila fokus na jugoistok Europe i zapadni Balkan, te da je BiH u samom vrhu zanimanja.

– Izvjestio sam kolegu da je BiH u fazi pripreme odgovora na drugi krug pitanja koje je Europska komisija proslijedila institucijama BiH. Vjerujem da će vrlo skoro uspjeti svih 35 radnih skupina da završe svoje odgovore kako bi mogli to prevesti, verificirati i poslati Europskoj komisiji – kazao je Brkić.

Izrazio je nadu da će u prvom tromjesečju 2019. godine, a svakako prije europskih izbora, BiH dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije i preporuku za stjecanje kandidatskog statusa Vijeću Europske unije.

Brkić je napomenuo da je na tom putu BiH uvijek imala bezrezervnu podršku Austrije.

– Rekli smo da je postizborno vrijeme jako važno, da se ne gubi vrijeme, nego da imamo fokus na tome da se nastave reforme na europskom putu BiH. U tom kontekstu, zajedno smo rekli da ono što su povjerenik Johanes Hahn i Federica Mogherini rekli za izbore, a to je da se na temelju presude Ustavnog suda BiH što skorije dođe do implementacije izbornih rezultata, kako bismo mogli nastaviti reformske procese u BiH – kazao je Brkić.

Dodao je kako su zajedno zaključili da je to nešto što se očekuje i od predsjedatalja Vijeća EU. Razgovarano je i o pitanju ilegalnih migracija, a Brkić je rekao da je od početka godine gotovo 20.000 ilegalnih migranata koristilo teritorij BiH na putu ka zemljama zapadne Europe.

– Znamo da ti ljudi ne žele ostati u BiH, da žele nastaviti put. Učinit ćemo što je u našoj moći s državne razine i svih razina vlasti u BiH da se pomogne tim ljudima u smještaju, prehrani, ali BiH ne smije ostati sama u rješavanju tog problema. Jer taj problem nije problem BiH, nego je on širi europski problem – istaknuo je Brkić.

On je napomenuo da BiH u gospodarskom smislu s Republikom Austrijom ima kontinuiran rast trgovinske razmjene. Ona je, po podacima s kraja 2017. godine, prešla više od milijardu i pol KM trgovinske razmjene.

– Austrija je na prvom mjestu kao investitor u BiH, tako da se pokazuje da smo i na gospodarskom planu jako važna zemlja Austriji i da oni osjećaju mogućnosti poslovanja i ulaganja u BiH – zaključio je Brkić.

Generalni tajnik Saveznog ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Johannes Peterlik je kazao da mu je bilo važno da odmah nakon provedenih izbora u BiH dođe i da naglasi da je važno „da se rezultati što prije implementiraju, da pokažemo našu podršku i visokom predstavniku i njegovim nastojanjima u tom pravcu“.

Dodao je kako treba naglasiti da je velika odgovornost na svim akterima spram zemlje i naročito spram njenih stanovnika da djeluju u tom pravcu. Naveo je da je razgovorano i o europskoj perspektivi BiH, te je zahvalio svim akterima u BiH „koji su vrlo profesionalno radili na svemu što je vezano za odgovaranje na paket pitanja Europske komisije i cijeli taj proces“.

– Što se tiče europske perspektive BiH, kao što je to bio slučaj uvijek do sada, BiH može računati na punu podršku Austrije u tom pogledu, a to osobito vrijedi upravo i u vezi sa izazovima sa kojima je BiH suočena vezano za pitanja ilegalne migracije – kazao je Peterlik.

Po njegovim riječima, Austrija je i u svojstvu predsjedatelja Vijećem EU, angažirana na tome da se da podrška i postigne jačanje vanjskih granica EU, isto tako da se ojača misija i mogućnosti djelovanja FRONTEX-a.

– Što se tiče ilegalnih migranata koji se trenutno nalaze u BiH, naročito u jednom njenom dijelu, ovim ljudima mora jasno da se kaže da su na pogrešnom putu. Austrija će se potruditi sa svoje strane da se učini jasnim to da ilegalna migracija nije put koji može i treba da se slijedi – naglasio je Peterlik.

Dodao je da postoje legalni putevi imigracije u Europu, legalni putevi podnošenja zahtjeva za azil i to mora biti jasno. Peterlik kaže da su svjesni da je broj izbjeglica u BiH u porastu, da će učiniti ono što je u njihovoj moći da pruže podršku BiH, te da je ni u vezi s ovim pitanjem neće ostaviti „na cjedilu“. Na novinarsko pitanje u vezi s formiranjem vlasti u BiH, Peterlik je odgovorio da je njihovo stajalište da odluka Ustavnog suda treba da se uzme u obzir i poštuje.

– Polazimo od toga da su akteri koji su uključeni u sve ove procese toga svjesni i da će srazmjerno tome i djelovati. Odluke Ustavnog suda treba da se prihvate – naveo je Peterlik.