Timovi BiH sudjelovati će u terenskoj vježbi NATO-a

U rujnu ove godine u BiH obučit će se timovi za spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara u katastrofama kao što su poplave, klizišta, zemljotresi, udesi automobila i minski incidenti. Ovako zahtjevna vježba često se održava u zemljama članicama NATO-a, dok je u BiH po prvi put.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 15. svibnja utvrđene su aktivnosti za ovu vježbu. Više od 550 međunarodnih timova iz 30 zemalja te 350 domaćih sudionika provjeravat će spremnost kao i zajedničku suradnju. Obučavat će se tim iz Ministarstva sigurnosti BiH, ali i timovi iz drugih razina vlasti, poručio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prije tri godine BiH se suočila s velikim poplavama i klizištima zbog čega se ukazala i potreba za ovakvim stručnim osposobljavanjem. “Tada je pomoć stigla iz više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući i NATO koji je poslao svoje timove. Jedna od preporuka tog tima bila je da se u budućnosti trebaju organizirati različite obuke te civilne i vojne međunarodne vježbe, a to sada upravo i radimo”, istaknuo je voditelj NATO-ove sekcije za civilno planiranje u izvandrednim situacijama Lorenz Meyer-Minnemann.”

Ovom terenskom vježbom, BiH će pokazati i spremnost pružanja pomoći euroatlanskoj regiji te vrijednost partnerstva NATO-a i BiH.