Tomislavgrad: Napreduju radovi na izgradnji Trga gange i hajdučke družine

Posljednjih godina Tomislavgrad je općina koja u velikoj mjeri ulaže u turističku ponudu, očuvanje tradicije i kulturne baštine. Tome svjedoči i izgradnja Trga gange i hajdučke družine koja je u tijeku.

Na gradilištu u središtu Tomislavgrada radovi su u punom jeku. Prašina i građevinski materijal prekrili su prostor nekadašnje takozvane Zelene tržnice. Rađa se polako Trg gange i hajdučke družine.

Radovi su započeli kopanjem i rušenjem starih i oronulih objekata, prije gotovo tri mjeseca. Izvođači su tijekom itekako zadovoljni.

“Pored iskopa i zemljanih radova gdje smo odradili oko 70% posla, trenutačno radimo istočni dio terase objekta koji je najzahtjevniji. Obnova Informativnog centra već se bliži kraju. Pratimo planiranu dinamiku radova i zadovoljni smo”, rekao je Nikola Nevistić – Bili, vlasnik Nevistić Commerce d.o.o. koji je izvođač radova.

Priča o Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu provodi se u suradnji s gradom Pleternicom u okviru EU projekta prekogranične suradnje “Kulturna ruta bećarca i gange”. Pored izgradnje trga, ovim projektom predviđeno je još puno toga, između ostalog, obnova pročelja Kulturno informativnog centra i opremanje muzeja gange.

“Ovim projektom cijela općina je na dobitku jer proširujemo svoju turističku, gastornomsku i svaku drugu ponudu. Uvezujemo se s drugim destinacijama, od kontinentalne do planinske Hrvatske”, rekao je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

I dok je dio građana Tomislavgrada prepoznao i podržava ovaj projekt, drugi ga smatraju nepotrebnim.

“Problem kako na našim prostorima, tako i u Republici Hrvatskoj je iseljavanje stanovništva, pa često od građana možemo čuti kako bi bilo bolje da se prave tvornice i otvaraju nova radna mjesta nego da se grade trgovi. No, ovdje je riječ o novcima iz Europskih fondova, a 15% je sufinancirala Vlada Hercegbosanske županije. Ovo su isključivo namjenska sredstva i možemo ih koristiti samo u ove svrhe” dodao je Vukadin.

Ukupna vrijednost projekta je oko 2. 35 milijuna eura, dok je za Tomislavgrad nešto manje od milijun eura.