Trump: Kina komplicira stvari sa Sjevernom Korejom

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Kinu da “komplicira stvari” u vezi sa sjevernokorejskim pitanjem dok pregovori Washingtona i Pjongjanga stoje na mjestu.

“Kina uvelike komplicira stvari kada je riječ o vezama sa Sjevernom Korejom”, rekao je američki predsjednik, opetujući da ima “sjajan odnos” sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom s kojim se sredinom lipnja sastao u Singapuru.

“Dio problema sa Sjevernom Korejom povezan je s trgovinskim sporovima s Kinom”, dodao je, potvrdivši spremnost da preispita narav trgovinskih veza Washingtona i Pekinga. “Vidjet ćemo što će se dogoditi (sa Sjevernom Korejom), ali morao sam djelovati na Kinu u vezi s trgovinom jer je to doista bilo nepravedno za našu zemlju”, upozorio je, izrazivši žaljenje što su njegovi prethodnici “zatvarali oči” pred tim problemom.

Pregovori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje tjednima stoje na mjestu a otkazivanje putovanja američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Sjevernu Koreju potvrdilo je taj zastoj. “Amerika će biti spremna za razgovore kada bude jasno da je predsjednik Kim spreman ispuniti svoje obveze” o “potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje”, rekao je u utorak Pompeo.

(Hina)