Turistička zajednica HNŽ-a jedina iz BiH na bečkom sajmu

Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije jedina je koja je predstavljala BiH na turističkom sajmu u Beču za poslovnu i široku publiku Ferein-Messe. Ovaj sajam turizma, održan prošlog tjedna, jedan od najvećih u Europi uz one koji se održavaju u Londonu, Berlinu i Milanu, a ove godine ugostio je 850 izlagača iz 80 zemalja svijeta.

Sajam turizma u Beču je samo jedan u nizu gdje Turistička zajednica HNŽ-a zadnjih godina jedina predstavlja ljepote Bosne i Hercegovine zato što Zakon o turističkim zajednicama u Federaciji prije dvije godine proglašen neustavnim, pa su sve takve zajednice neustavne osim ove u HNŽ-u.

“Naša županija je jedina koja ima svoj Zakon o turističkim zajednicama s obzirom da je po Ustavu Federacije turizam podijeljena nadležnost. Stoga, ukoliko županije imaju svoj zakon, one ga i primjenjuju. Mi smo ostali ipak jedina turistička zajednica kojoj je omogućen nesmetani rad”, rekao nam je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a.

Iako je Hercegovina prepoznatljiva kao ljetna turistička destinacija, i tijekom zimskog razdoblja turisti posjećuju ovo područje. Najčešća odredišta tijekom zimskih dana su Rujište i Blidinje. Pored toga, tijekom zime razvijen je i vinski turizam kroz vinsku cestu, kao i vjerski u Međugorju i Blagaju. U bliskoj budućnosti, zbog bogate ponude hotela, razmišlja se i o novim oblicima kao što je kongresni turizam.