Tužiteljstvo podnijelo žalbu na presudu Šešelju

Tužiteljstvo Haškog suda podnijelo je u utorak žalbu na presudu Vojislavu Šešelju, kojom je oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova sudskog vijeća koje je u ožujku ove godine donijelo oslobađajuću presudu počinilo je propuste, navodi Tužiteljstvo koje traži da se vođa srpskih radikala proglasi krivim i osudi ili da se pokrene novo suđenje.

Prema Tužiteljstvu, prvostupanjsko sudsko vijeće, pod predsjedanjem Jean-Claudea Antonettija, pogrešno je utvrdilo činjenično stanje, tj. zaključilo je da Šešeljevi govori ne predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premještanja.

Sudsko vijeće oslobodilo je Šešelja po svih devet točaka optužnice koja ga je teretila da je govorom mržnje poticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Sutkinja Flavia Lattanzi iznijela je suprotno mišljenje u odnosu na dva druga suca po osam točaka optužnice, dok je u jednoj točki postignut konsenzus među sucima koji su tako odbili prijedlog Tužiteljstva da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Šešelj je u međuvremenu oslobođen te živi u Srbiji.