U Mostaru o krizi demokracije: “Nemamo demokratsku političku kulturu”

U većini zemalja je službeno na snazi, ali demokracija je još uvijek u globalnoj krizi. Upravo je to bila tema konferencije održane na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Provedba demokratskog sustava nije na zavidnoj razini u cijelom svijetu pa tako ni u Bosni i Hercegovini, što određenim dijelom proizlazi iz ustavnog uređenja naše zemlje. Najveći pokazatelj je niska stopa izlaznosti na izbore.

“Dosta ljudi, pogotovo mlađih, koji su najveći apstinenti, smatra da biranjem nekih predstavnika ne mogu ništa promijeniti”, izjavila je Zlatiborka Popov Momčinović, profesorica na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Iako je demokracija temelj europski uređenog društva, ni zemlje Europske unije je u potpunosti ne prakticiraju.

“Niti jednog europskog povjerenika, nijednog šefa ijedne agencije na razini Europske unije, ni jednog službenika unutar Europske unije nismo izabrali”, komentirao je Dražen Barbarić, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Problem u implementaciji demokracije predstavlja postkonfliktno, tranzicijsko i podijeljeno društvo.

“Moramo govoriti o demokratskoj političkoj kulturi da bismo uopće imali funkncionalan demokratski politički sustav. Mi formalno imamo demokratski politički sustav, ali nemamo demokratsku političku kulturu”, rekao je Damir Banović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu.

Konferenciju pod nazivom “Kriza demokracije” organizirala je Zaklada “Konrad Adenauer”.