U Srebrenici pokop 127 žrtava genocida

Tisuće sudionika očekuje se danas u Memorijalnom centru Potočari na kolektivnoj dženazi i ukopu 127 identificiranih žrtava srebreničkog genocida 1995. godine. Među njima je 12 maloljetnika.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić rekla je da je najviše žrtava koje će danas biti ukopane iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

U nedjelju su se u Potočarima uz obitelji žrtava okupili sudionici 12. “Marša mira” te maratonci, motoristi, sudionici biciklističkog maratona te brojni drugi. U ponedjeljak se očekuje dolazak brojnih dužnosnika, a među govornicima bit će i Theodor Meron, bivši sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Tabute s posmrtnim ostacima u nedjelju navečer iz nekadašnje tvornice akumulatora iznijele su obitelji žrtava od kojih je najmlađi 14-godišnji Avdija Memić. Poslije današnjeg ukopa, u Memorijalnom centru u Potočarima bit će 6.504 žrtve pokolja. Najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je novorođenče, a najstarija žena rođena 1901. godine.

Ponedjeljak je i Dan žalosti u Federaciji BiH.

Opširnije u Dnevniku u 19.30 sati.