U tijeku stručno osposobljavanje budućih profesionalnih dadilja

Socijalno-edukativni centar Mostar od kraja svibnja provodi “Program osposobljavanja za obavljanje poslova dadilje”. Program obuke za dadilje, koji je javno važeći, traje 226 školskih sati. 126 sati od toga otpada na teorijski rad u kabinetu, a 100 na praksu u javnim vrtićima Mostara.

“SEC je Caritasova ustanova za javno obrazovanje odraslih specijalizirana za socijalna zanimanja. Trenutačno provodimo 47 različitih obuka, od kojih su pet javno važeće. To znači da se poslije polaganja zanimanja upisuju u radnu knjižicu. Te obuke su za profesionalne dadilje, radne instruktore za rad s osobama s invaliditetom, njegovatelje za stare osobe, pružatelje podrške osobama s intelektualnim poteškoćama i osobne asistente za osobe s motoričkim i senzornim poteškoćama”, predstavila je misiju organizacije za Našu TV Tanja Raič Tarčuki, voditeljica mostarske podružnice SEC-a.

Obuka u kabinetu Socijalno-edukativnog centra, gdje polaznici rade s pedijatrima, medicinskim sestrama, psiholozima, pedagozima i odgojiteljima, uključuje učenje njegovanja i hranjenja djeteta u skladu s procedurama za pojedini uzrast. Osim toga, uče se svi aspekti skrbi o cjelokupnom razvoju djeteta.

Pedijatar Borko Rajič, jedan od stručnjaka koji radi s polaznicama obuke, istaknuo je da je oživljavanje nešto što mnogi misle da znaju sve dok se ne nađu u situaciji kad je ono potrebno:

“Polaznice u kabinetu učimo, između ostalog, osnove oživljavanja. To je dio standardnog polaganja prve pomoći kod vozačkog ispita. U teoriji možda i znamo kako reanimirati osobe, pogotovo djecu, ali u praksi to često ne znamo primijeniti. Zato s puno vježbe, s puno stvarnih situacija pokušavamo objasniti polaznicama koje će se brinuti o djeci kako adekvatno reagirati”, rekao je dr. Rajič.

Polaznici poslije završetka obuke dobivaju certifikat i uvjerenje koji im omogućuju upisivanje novog zanimanja u radnu knjižicu.