Ubojica policajaca u Baton Rougeu bivši marinac

Objavljen je identitet muškarca koji je u nedjelju u Baton Rougeu, u saveznoj državi Louisiana, ubio tri policajca i ranio još trojicu. Riječ je o 29-godišnjem Afroamerikancu Gavinu Longu, bivšem marincu koji je ubijen na mjestu napada. Dva puta borio se u Iraku, a nakon pet godina službe s izašao je iz vojske s činom narednika uz časni otpust.

Tenzije u Baton Rougeu podignute su prije dva tjedna, kad je policija ubila mladog crnca. Uz ubojstvo još jednog crnca u Minnesoti, potaknulo je to prosvjede pokreta Black Lives Matter, koji upozorava na policijsku brutalnost.

Iako je Long povezivan s ovim pokretom, u pronađenim snimkama on tvrdi da ne pripada nijednom pokretu nego se zalaže za pravdu te poziva Afroamerikance na odmazdu.

Američki predsjednik Barack Obama Amerikance je u televizijskom obraćanju pozvao na jedinstvo i suzdržanost od podjela: “Bez obzira na motiv ubojstava triju hrabrih policajaca, naglašavam opasnost kojoj se izlaže i svakog dana suočava policija diljem zemlje. Mi kao narod moramo jasno istaknuti da ništa ne opravdava nasilje nad dužnosnicima koji provode zakon. Napadi na policiju napadi su na sve nas i na vladavinu prava.”