svjetski dan zaštite okoliša buna bunica

Učenici OŠ Marina Držića Buna očistili popularno mostarsko izletište

Danas se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša kojim se želi potaknuti građane da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvoja te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta. Svoj doprinos dali su učenici i nastavnici Osnovne škole Marina Držića Buna koji su organizirali akciju čišćenja popularnog mostarskog izletišta Bunica.

Cilj akcije je ojačati svijest učenika o prirodi kao daru koji treba čuvati. Nastoji se upozoriti na negativne ljudske aktivnosti kojima se dovodi u pitanje vlastiti opstanak, a istovremeno istaknuti radnje koje se moraju poduzeti radi promjene u ponašanju i odnosu prema okolišu.

“Naša škola se bavi ekologijom već dugi niz godina iz razloga što se nalazimo baš na ovom prekrasnom području na tri rijeke, područje koje obiluje prirodnim bogatstvom. U mnogim udžbenicima se koristi termin ekologija i kako djecu od malih nogu naučiti što je ispravno, ali evo željeli smo i ovako na jedan praktičan način osvijestiti učenike i obilježiti Svjetski dan zaštite okoliša. Dobili smo uputstvo i od resornog ministarstva da ovaj dan obilježimo jedan sat u prirodi”, istaknula je ravnateljica Osnovne škole Marina Držića Buna Inge Bevanda.

Sudionici današnje akcije ističu kako se pokazalo koliko je niska svijest građana kada je riječ o brizi za okoliš. Tvrde da su u rijeci Bunici vidjeli više smeća nego riba.

“Našli smo puno boca i kotač od automobila. Najviše je PET ambalaže koja se nažalost jako sporo razgrađuje. Obale naših rijeka su pune takvih i sličnih ambalaža. Cilj nam je simboličnim primjerom pokazati kakav odnos trebamo imati prema prirodi. Nadam se da će probuditi svijest građana i da će takve stvari manje bacati u rijeke”, ističe profesor tjelesne i zdravstvene kulture Franjo Soče.

Svatko od nas može i treba doprinijeti rješavanju ovog problema. Upravo je prihvaćanje odgovornosti ali i ukazivanje na snagu i moć pojedinca za rješavanje problema jedna od glavnih poruka Dana zaštite okoliša.