Udruga “In Spe” podsjetila na probleme mentalno oboljelih

Širom svijeta u ponedjeljak se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. To je ujedno i prilika da se javnosti skrene pažnja na pitanja mentalnih poremećaja i očuvanja mentalnog zdravlja ljudi. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen je i u Mostaru.

Mentalno zdravlje predstavlja dio općeg zdravlja, a ne samo odsustvo mentalne bolesti. Mentalno zdrava osoba ima sposobnost ostvariti svoje ciljeve u skladu s raspoloživim sredstvima. Stoga je važno podizati svijest o očuvanju ove vrste zdravlja. Pojedinci su izloženi različitim kriznim događajima na globalnoj i individualnoj razini. Stoga je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja “Dostojanstvo u mentalnom zdravlju – Psihološka prva pomoć”.

Pretpostavlja se da u svijetu više od 400 milijuna ljudi pati od neke mentalne bolesti, dok puno veći broj ima neki oblik mentalnih poteškoća. Prema istraživanju u projektu “Socieities”, najčešći problemi s kojima se takve osobe suočavaju u BiH su predrasude i stigme te onemogućeno zapošljavanje.

Svoj doprinos u olakšavanju problema s kojima se susreću osobe s mentalnim poteškoćama daju Centar za mentalno zdravlje i Udruga “In Spe” Mostar. Članovi Udruge i štićenici Centra prodajnom izložbom slastica u Mostaru su obilježili Dan mentalnog zdravlja.