Udruga traži utvrđivanje štetnosti cijepljenja djece

Iako je cijepljenje jedan od oblika zaštite zdravlja djece, roditelji od toga često strahuju. Glavni razlog su moguća oboljenja. Predstavnici Udruge roditelja teško bolesne djece u Bosni i Hercegovini tvrde kako se može dokazati uzročno-posljedična veza između cijepljenja i oboljenja.

Nakon što se utvrdi oštećenje zdravlja kod djece koja su cijepljena, moguće je utvrditi je li problem u lošem odgovoru dječjeg organizma ili je greška u cjepivu ili načinu cijepljenja. Barem tako kažu predstavnici Udruge roditelja teško bolesne djece u BiH. Tvrde kako se s dvije laboratorijske pretrage može utvrditi je li cjepivo kod djeteta izazvalo oboljenje ili ne te kako su to domaći mikrobiolozi znali, ali šutjeli.

Prema podacima Udruge, u 70 posto slučajeva problem je u lošem davanju cjepiva, a ne u kvaliteti.

U vezi toksikoloških ispitivanja najavili su kako nastoje formirati stručnu grupu te definirati predlagača zakona kako bi se unijele izmjene i dopune člana Zakona o kaznenom postupku koji regulira takva ispitivanja, prvo na razini Federacije BiH, a poslijw i RS-a i države.

Konferenciji o cjepivima u Sarajevu, između ostalih, nazočili su zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.