Udruženje apeliralo na štediše u BiH

Predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini, Amila Omersoftić, pozvala je sve štediše u BiH koji imaju predstavke kod Suda za ljudska prava u Strasbourgu da do 17. listopada dostave svu dokumentaciju o podnesenom zahtjevu za verificirianje potraživanja Sloveniji, s pratećom dokumentacijom.

“Pozivamo sve štediše koje imaju pojedinačne predstavke u Strasbourgu da se hitno obrate na broj predmeta i da ostanu pri svojim predstavkama, kao i da pošalju dokaze da su podnijeli zahtjev u Sloveniji. Pozivamo i one koji nikad nisu poslali predstavke da se prijave na sudu. Oni koji su s našim udruženjem 2004. podnijeli zahtjev trebaju doći kod nas kako bi nam dali podatke jesu li podnijeli zahtjev ili nisu, kako bi i njihove predstavke mogle biti ažurirane i poslane u Strasbourg”, rekla Omersoftić na konferenciji za novinare u utorak u Sarajevu.

Naglasila je da je udruženje obavijestilo Europski sud za ljudska prava da zakon Slovenije nije u skladu s presudom i da Slovenija ne ispunjava zahtjeve članova udruženja. Zbog toga je, dodala je, vrlo bitno da se sve štediše koje imaju predstavke, hitno kažu da ostaju pri svojim zahtjevima.