Udruzi FUTURA Mostar danas sredstva iz federalnog proračuna

U Mostaru će u ponedjeljak biti potpisani ugovori o dodjeli sredstava iz proračuna Federalnog ministarstva trgovine za podršku rada udruženja za zaštitu potrošača u Federaciji 2017. godinu.

Federalno ministarstvo trgovine i ove godine u proračunu je osiguralo 70.000 KM za provođenje projekata i sufinanciranje redovnih aktivnosti udruženja.

Po javnom pozivu za raspodjelu sredstava prijavilo se pet udruženja potrošača i sva su ispunila uvjete za sudjedlovanje u skladu s objavljenim kriterijima nakon čega je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović donio Odluku o raspodjeli sredstava tekućih transfera kojom je udruženjima ukupno, za redovne i projektne aktivnosti, raspoređeno 66.687 KM.

Sredstva su dodijeljena Klubu potrošača Odžak, Savjetu potrošača Bosansko-podrinjske županije Goražde, Klubu potrošača Tuzla, Udruzi za unapređenje kvalitete življenja FUTURA Mostar i Klubu potrošača Srednje Bosne Travnik.

Projektne aktivnosti udruženja provode se već deset godina kroz informiranje i edukaciju o pravima potrošača u skladu s propisima koji uređuju obvezne odnose i zaštitu prava potrošača.

Udruženja potrošača savjetuju potrošače u konkretnim situacijama, a često i posreduju u rješavanju sporova između potrošača i trgovaca ili pružatelja usluga.

Popis udruženja koja aktivno djeluju na zaštiti potrošača s kontakt podacima objavljena su na web stranici ovog ministarstva, www.fmt.gov.ba.