Udžbenik “Pretilost: uzroci i liječenje” predstavljen u Mostaru

Problema s viškom kilograma ima skoro 63 posto stanovnika Bosne i Hercegovine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, po broju pretilih osoba BiH je na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Europi. Koji su uzroci pretilosti, te kako započeti liječenje znaju autori zanimljivog udžbenika “Pretilost: uzroci i liječenje”.

Uzroci pretilosti mogu biti različiti. Ključni su ubrzani način života, stres, dostupnost brze i nezdrave hrane, nezdrave životne i prehrambene navike te sjedilački način života.

U Bosni i Hercegovini 56 posto muške i 49 posto ženske populacije ima problem s pretilošću. Mnogi smatraju kako je jedini način liječenja održavanjem dijete te operativno, no zapravo liječenje pretilosti dugotrajniji je proces.

Kod djece se također pretilost može razviti zbog loših prehrambenih navika. Jedan od savjeta autora zanimljivog udžbenika je od malih nogu učiti djecu zdravoj prehrani te ih poticati na tjelesnu aktivnost.

Udžbenik “Pretilost: uzroci i liječenje” Ive Solde i Tonija Kolaka predstavlja novost u medicijskoj literaturi. Cijena udžbenika je 25 konvertibilnih maraka, a sav prihod od prodaje ide za gradnju doma za siromašne studente u Mostaru.