Uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, Sudan, uginuo je nakon 45 godina života, objavljeno je na društvenim mrežama rezervata gdje je živio.

U zadnje vrijeme Sudan je patio od brojnih zdravstvenih problema uzrokovanih starošću, a liječio se i od brojnih infekcija. Stanje mu se posljednjih dana znatno pogoršalo pa je veterinarski tim donio odluku o eutanaziji.

Sudan je živio u Keniji, u rezervatu Ol Pejeta Conservancy, gdje su ga 24 sata na dan naoružani zaštitari čuvali od krivolovaca, a bio je opremljen i radio-odašiljačima da ga čuvari mogu pronaći u slučaju da se izgubi iz vida.

“Bio je nježan div. Osobnost mu je bila divna, no mnogo ga se ljudi bojalo zbog veličine. Ali u njemu nije bilo ništa zlo”, rekao je predstavnik rezervata.

Na svijetu su ostale još samo dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga, a znanstvenici su uspjeli izvući Sudanov genetski materijal u nadi da će pomoću njega uspjeti inseminirati jednu od dvije preostale ženke, prenosi Index.

Inače, 1960. godine na svijetu je bilo oko 2000 jedinki ove vrste, a već do 1984. taj se broj smanjio na 15.

“Možemo se samo nadati da će svijet nešto naučiti iz tužnog gubitka Sudana i poduzeti sve da se okonča trgovina rogovima ovih životinja. Iako cijena rogova pada u Kini i Vijetnamu, krivolovci još prijete svim vrstama nosoroga”, objasnio je Peter Knights, upravitelj WildAida.

2011. godine uginuo je posljednji zapadnoafrički crni nosorog na svijetu, također zbog krivolova.