Ugostitelji strahuju zbog moguće zabrane pušenja u Federaciji

Pušenje na javnim mjestima u Federaciji uskoro bi moglo postati prošlost. Nakon što je nedavno Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, upućen je u parlamentarnu proceduru. I dok je to za nepušače uglavnom dobra vijest, ne vesele joj se pušači, ali ni vlasnici ugostiteljskih objekata.

Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva, gotovo svaka druga osoba u Federaciji aktivno konzumira duhanske proizvode. U našoj zemlji gotovo je postalo nezamislivo ispijati kavu bez cigarete. No, ukoliko Zakon o ograničenoj upotrebi duhnskih prerađevina stupi na snagu, pušači će na brojnim mjestima na to biti primorani.

Ovim zakonom nisu oduševljeni vlasnici ugostiteljskih objekata. Svjesni su, ističu, kako će utjecati na njihovo poslovanje.

Praksa odvojenih prostorija za pušače pokazala se dobrom. No, u tom slučaju u neravnopravan položaj dovode se ugostitelji koji nemaju mogućnost odvajanja prostorija. Mišljenja građana o ovom zakonu su podijeljena. I dok je jednima prioritet uživanje duhana, drugi misle na zdravlje.

Navike konzumiranja duhana pored zdravlja odražavaju se i na financijsku situaciju građana. Ukoliko novi zakon stupi na snagu, sankcije za kršenje ili neprovedbu kretat će se u iznosu od 250 KM 15.000 KM.