Ugušen vojni udar u Turskoj, deseci poginulih, stotine ranjenih

Vojna frakcija pokušala je u petak navečer izvesti državni udar u Turskoj, no do jutra pobuna je ugušena nakon što je u sukobima u Ankari i Istanbulu poginulo najmanje 90 ljudi. Prema informacijama Crvenog križa, u u glavnom gradu je hospitalizirano 800, a u Istanbulu 200 osoba. Pobunjeni dio vojske nije uspio pridobiti na svoju stranu ostatak oružanih snaga, a nije priveo nijednog višeg državnog dužnosnika.

Uhićeno je više od 1500 vojnika koji su u petak tenkovima, oklopnim vozilima i helikopterima blokirali ključne mostove u Ankari i Istanbulu te zauzeli zračnu luku u najvećem turskom gradu. Smijenjeno je 29 pukovnika i pet generala.

Kako prenosi Reuters, vladine snage zauzele su sjedište turske vojske. U subotu je nastavljen sukob s dijelom pobunjenika koji se odbijaju predati, ali očekuje se da će i oni biti ubrzo privedeni kraju. Oslobođen je zapovjednik turske vojske, general Hulusi Akar, kojeg je pobunjena frakcija držala kao taoca.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da njegova vlada ostaje na čelu države i nazvao pokušaj vojnog puča izdajom.

Vojna frakcija koja se prozvala “mirovnim vijećem” u petak je objavila da preuzima vlast u zemlji te proglašava policijski sat i izvanredno stanje. Poručeno je kako je cilj ustanka uvođenje ustavnog poretka, demokracije, vladavine ljudskih prava i i sloboda.

Erdogan je na početku pobune bio u ljetovalištu Marmaris, odakle je pozvao građane da izađu na ulice i suprotstave se pobunjenicima te se ubrzo vratio u Istanbul. Premijer Binali Yildirim naredio je u međuvremenu obaranje helikoptera kojim se služila pobunjena vojska.

U povijesti moderne Turske izvedena su tri uspješna vojna puča. Posljednji je bio 1980. godine. Prema turskom ustavu, vojska je zaštitnik ustavnog poretka koji se temelji na sekularnim vrijednostima, dok je Erdoganova platforma islamistička. Njegovi ga protivnici optužuju da želi Tursku pretvoriti u islamističku državu te sebe promovirati u diktatora.

Opširnije u Vijestima u 19 sati.