Uhićen Francuz osumnjičen za planiranje napada na Europskom prvenstvu

Francuski državljanin uhićen je na ukrajinsko-poljskoj granici dok je pokušavao prenijeti gomilu oružja. 25-godišnji Gregoire Moutaux planirao je 15 napada u Francuskoj u kojoj 10. lipnja počinje Europsko nogometno prvenstvo, rekao je Vasyl Hrytsak, čelnik poljske obavještajne agencije.

Moutaux je bio motiviran ultranacionalističkim porivima, dodao je Hrytsak, a prenosi BBC. Uz sebe je imao puške, detonatore i 125 kilograma TNT-a. Među potencijalnim metama navedeni su su mostovi, autoputevi, džamija i sinagoga.

Izvještaj o uhićenju muškarca osvanuo je prvi put 21. svibnja na francuskoj televiziji M6, koja je navela da se radi o radniku farme iz istočne Francuske koji nije imao policijski dosje. Ukrajinska sigurnosna služba priopćila je da je imala osumnjičenika pod prismotrom još od prosinca 2015. te da je prikupio pet kalašnjikova, dvije zolje, oko 5.000 metaka, 100 detonatora, kao i veliku količinu eksploziva.

U Francuskoj vlada velika napetost uoči europske smotre koja će privući veliki broj turista. Predsjednik Francois Hollande nije isključio mogućnost novog terorističkog napada, ali je poručio da zemlja ne smije živjeti u strahu. U sjećanjima još žive prizori iz studenog prošle godine, kad je sedam terorista Islamske države ubilo 137 ljudi u Parizu.