Umirovljenici najavljuju prosvjede ako se ne povećaju mirovine

Predugo se čeka na usvajanje novog zakona. Ako vlasti ne uvaže naše zahtjeve, idemo na prosvjede, stav je umirovljenika Federacije BiH. Vladi Federacije daju rok do 30. srpnja za ispunjenje traženih zahtjeva.

Još nema ništa od usvajanja novog zakona o mirovinama, a umirovljenici ne žele sjediti prekriženih ruku.

“Mi smo jedva čekali usvajanje novog zakona, međutim taj zakon se razvlači da bi se, prema najnovijem, usvojio početkom sedmog mjeseca. Mislimo da je to nedopustivo”, kaže Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika Federacije BiH.

Umirovljenici su nezadovoljni načinom bodovnog izračuna mirovina: “Na zadnjem sastanku u Domu naroda nije prihvaćen taj zakon, sve radi toga hoće li koeficijent biti 13,6 ili 14,3. Koeficijentom 13,6 izjednačio bi se iznos s umirovljenicima koji su sada u mirovini, a s 14,3 bi im bile veće mirovine nego kod postojećih umirovljenika. Mi smo se zalagali da koeficijent bude 13,6, što bi dovelo u ravnopravan položaj umirovljenike koji sada idu u mirovinu i one postojeće”, objašnjava predsjednik Saveza umirovljenika Hercegovačko-neretvanske županije Alija Tanović.

Kožul očekuje da će se usvojiti koeficijent 13,6, no smatra neprihvatljivim da se na to mora čekati još četiri mjeseca. Savez umirovljenika Federacije od Vlade FBiH traži usvajanje zakona do kraja ožujka. Ne bude li zakon usvojen do tada, Tanović najavljuje prosvjede i traženje povećanja mirovina za deset posto.

“Premijer nam je obećao povećanje za deset posto kada prođu dvije godine i kada se sanira fond MIO. To je minimum koji smo tražili. Ukoliko ne dođe do toga, mi smo spremni na prosvjede sve dotle dok ne ostvarimo cilj”, dodaje Kožul.

Podsjećamo kako je na sjednici Vlade Federacije prošlog tjedna ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao da je koeficijent 13,6 gornja granica održivosti mirovinskog sustava.