Umro hrvatski književnik Slobodan Novak

Akademik Slobodan Novak, istaknuti hrvatski književnik, umro je u Zagrebu u ponedjeljak navečer u 92. godini. Jedan od najcjenjenijih hrvatskih modernih pisaca, Novak je najpoznatiji po romanu “Mirisi, zlato i tamjan” objavljenom 1968. godine.

Književnošću se počeo baviti tijekom pedesetih godina 20. stoljeća. Prvo je pisao poeziju, da bi ubrzo u Krugovima i Republici počeo objavljivati prozna djela. 1955. godine objavio je kratki autobiografski roman “Izgubljeni zavičaj”.

Rođen je u Splitu 3. studenog 1924. Na Rabu je pohađao Pučku školu. U biskupskom sjemeništu završio je Nižu klasičnu gimnaziju, tri razreda gimnazije u splitskoj Klasičnoj gimnaziji, a završni razred i maturu u Prvoj hrvatskoj gimnaziji na Sušaku 1943. godine. U Zagrebu je diplomirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. Radio je kao lektor, korektor, novinar, bio je dramaturg i direktor Drame HNK Split. Pokrenuo je i uređivao časopise Izvor i Krugovi.

Prozaik, romanopisac i esejist, Novak je 1983. godine izabran za izvanrednog, a 1991. za redovnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je član Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika.

Novak je nekoliko puta bio i član ocjenjivačkog žirija Državne nagrade “Vladimir Nazor”, kao i Lykosove nagrade, Nagrade Matice hrvatske i Nagrade Večernjeg lista za kratku priču.