Upitnik Europske komisije s 3.242 pitanja dostavljen BiH

Johannes Hahn, povjerenik Europske unije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, predao je u petak u Sarajevu Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. BiH je dobila šest mjeseci za dostavljanje odgovora.

Broj pitanja u Upitniku varira od države do države. BiH je dobila 3.242 pitanja. Europska komisija pri dostavljanju Upitnika utvrđuje rok u kojem se odgovori na pitanja trebaju dostaviti, što je obično dva do četiri mjeseca. Za Hrvatsku je taj rok bio tri mjeseca, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru četiri, a Srbiju dva mjeseca.

Pitanja su podijeljena u tri kategorije: ekonomski kriterij, politički kriterij i sposobnost preuzimanja obveza iz članstva.

Čini se da Bosna i Hercegovina zapinje već na prvom pitanju. Dva entiteta još se nisu usuglasila o rezultatima popisa stanovništva iz 2013., pa se za sada taj dio upitnika neće moći popuniti. Članovi Vijeća ministara izrazili su ranije ovoga tjedna nadu da će dogovor o tome ipak biti postignut u prvoj polovici 2017. godine.

Bosna i Hercegovina će, između ostaloga, morati odgovarati na pitanja koja se odnose na slobodu kretanja roba, statistiku, socijalnu politiku i zapošljavanje, energetiku, industrijsku politiku i mnoga druga.

Upitnik tako ima niz zanimljivih pitanja na koja se moraju dostaviti odgovori. Pored onih o funkcioniranju institucija, Uniju zanima koji su razlozi za štrajkove, muči li nas bijela kuga, kako se proizvode rakija i vino, kakav je odnos prema životinjama u zoološkim vrtovima te koliko vremena treba poštaru da dostavi pismo.

U pripremi odgovora sudjelovat će veliki broj stručnih timova, ali i prevoditelji čiji će zadatak biti prevesti tisuće odgovora. Međutim postavlja se pitanje je li BiH spremna odgovoriti ovom zadatku. Analitičari smatraju kako je u ovome trenutku najvažniji Mehanizam koordinacije koji će pokazati kako kolektivno funkcioniraju institucije BiH.