Uskoro Europska noć istraživača

U Bosnu i Hercegovinu ponovo stiže Europska noć istraživača 28. rujna 2018. godine u 17.00 sati! Ovo je sedma godina sada već tradicionalnog druženja na svojevrsnom festivalu znanosti i istraživanja, koji se obilježava u preko 300 gradova diljem Europe. „LET’S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ je slogan pod kojim se manifestacija održava ove godine.

Naš stvaralački tim vrijedno radi da i ove godine posjetiteljima svih uzrasta možemo ponuditi bogate zabavne sadržaje, te kreirati prilike da vam približimo znanost i istraživanje, predstavimo naučna dostignuća i inovacije, i potaknemo vašu maštu različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste.

Stalno rastemo, pa će tako i ove godine još veći broj građana moći da nam se pridruži u devet bosansko-hercegovačkih gradova u kojima smo prisutni ove godine. Družit ćemo se u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, a od ove godine i u Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom.

Dođite i pridružite se zajednici od preko milijun radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave znanost širom Europe!

Budite dio europskog pokreta za nauku i stvarajte nove prilike zajedno s nama!

Ovom prilikom pozivamo i sve zainteresirane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, znanošću istraživanjem i inovacijama da se prijave za sudjelovanje u Noći istraživača u bilo kojem od devet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naše tradicionalne sadržaje kao što su znanstveni sajam ili natjecanje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Radove, projekte i prezentacije možete prijaviti na natječaj za službeno sudjelovanje srednjih škola, institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2018, koji je otvoren do ponedjeljka 20. rujna 2018. godine, a preko stranice www.nocistrazivaca.ba.

Na istom mjestu možete izvršiti prijavu i ako ste zainteresirani da budete dio naše snažne armije volontera, koji su nam svake godine bili neprocjenjiva podrška tijekom održavanja manifestacije.

Točne lokacije i program manifestacije u devet gradova, kao i svi detalji sudjelovanja i kriteriji za prijavu na natječaj natjecanja za srednje škole bit će objavljeni na web stranici, a možete nas pratiti i na Facebooku.

Europsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realiziraju konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar).

Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za posjetitelje svih uzrasta. Ponesite samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti!

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih znanstvenika, inovatora i poduzetnika, te poticanje mladih da razmisle o znanosti kao potencijalnoj karijeri.

Pridružite nam se 28. rujna 2018. godine u devet gradova Bosne i Hercegovine od 17.00 sati!

O Europskoj noći istraživača

Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u rujnu, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Europska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako prošle, 2017. godine održana u 342 grada širom Europe, u kojoj je sudjelovalo ukupno 2200 istraživača i preko milijun posjetitelja.

„Europska noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

Za više informacija o Europskoj Noći istraživača možete posjetiti www.nocistrazivaca.ba, poručili su organizatori.