Uskoro manji troškovi carinjenja robe iz inozemstva

Vijest da će građani morati plaćati špeditera i dodatne troškove na robu naručenu u inozemstvu vrijednosti preko 50 KM odjeknula je u javnosti. Sva tri javna poštanska operatera pokrenuli su inicijativu protiv ovog postupka kako bi zaštitili svoje korisnike. Uprava za neizravno oporezivanje BiH kaže kako će se sve riješiti u idućih desetak dana.

Hrvatska pošta Mostar, zajedno s BH Poštom i Poštama Srpske, od Uprave za neizravno oporezivanje zatražila je izmjenu načina postupka carinjenja. Time se roba kupljena u inozemstvu preko interneta u vrijednosti do 200 KM ne bi carinila.

“S obzirom na to da postoji jedinstven stav poštanskih operatera, dva nadležna entitetska ministarstva te Ministarstva prometa i komunikacija BiH oko ove problematike, smatramo da će to biti dovoljno da Uprava za neizravno oporezivanje ozbiljno razmotri našu inicijativu”, rekla je glasnogovornica HP Mostar Željka Šaravanja.

Povodom inicijative u srijedu je održan sastanak predstavnika poštanskih operatera i Uprave za neizravno oporezivanje. Rečeno je kako će ovakav sustav carinjenja na snazi biti još samo nekoliko dana. Savjetuju građane, ukoliko im nije hitno, da pričekaju sedam do deset dana da pošte ponovno preuzmu pokretanje carinskih postupaka kako bi izbjegli plaćanje dodatnih troškova.