Uskoro započinju 54. Šimićevi susreti

Najstarija i najdugovječnija kulturno-književna manifestacija u Hrvata započinje za devet dana. 54. Šimićevi susreti u Grudama i ove godine donose bogat kulturni program. Predstavljanje knjiga, izložbe slika i kazališne predstave samo su dio onoga što će ponuditi.

Predstavljanjem knjige pjesama posvećenih A.B. Šimiću “Šimićevska preobraženja” u Drinovcima započet će 54. Šimićevi susreti. Početak susreta u njegovom rodnom mjestu s vremenom je postala tradicija. Program se na određeni način nastavlja u Grudama, Širokom Brijegu, Mostaru i Zagrebu, odnosno mjestima u kojima je živio i radio kroz svoje kratko književno djelovanje.

“Mi u Grudama nemamo većeg kulturnog događaja od Šimićevih susreta te je to naš kulturni identitet”, rekao je Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude i predsjednik OO Šimićevih susreta.

Svi događaji koji su predviđeni za ovogodišnje Šimićeve susrete utemeljeni su na promicanju kulturno-odgojne i umjetničko-poetske vrijednosti. Zato je jedna od pet večeri predviđena i za Maticu hrvatsku.

Događaj je organiziran pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Najbogatiji program očekuje se posljednje večeri susreta, a završit će dodjelom nagrada “Antun Branko Šimić”.

“Pjesnici su čuđenje u svijetu, oni idu zemljom i njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari.” Kroz svoje stihove i događaje poput “Susreta” Antun Branko Šimić i danas živi.