Usvajanje prostornog plana HNŽ-a planirano za 2017.

Održana je 20. sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije. Na dnevnom redu našlo se nekoliko točaka vezano za županiju, ali raspravljalo se i o zakonima na federalnoj razini.

Zastupnici Skupštine dobili su informacije o zdravstvenom stanju stanovništva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Prema podacima prikupljenima prošle godine, ustanovljeno je kako su osnovni uzroci bolesti i smrtnih stradanja u županiji kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Prema dnevnom redu Skupštine HNŽ-a, zastupnici su trebali dati svoja mišljenja i oko zakona na federalnoj razini. Riječ je o Nacrtu zakona o nasilju u obitelji, Nacrtu zakona o braniteljstvu te Nacrtu zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine. No, problem je nastao jer su ti zakoni već usvojeni, a traženjem mišljenja provodi se bespotrebna procedura te se krši zakonski okvir.

Jedini zakon koji još nije usvojen i o kojem mogu dati mišljenje, jer je u formi prednacrta, Zakon je o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji.

Zastupnici su razmatrali i Prostorni plan područja posebnih obilježja za područja od značaja za HNŽ poput Parka prirode Hutovo blato, gdje je istaknuto kako je započet proces usvajanja prostorno-planske dokumentacije.

Vlada bi do kraja godine trebala imati u pripremi i prostorni plan HNŽ-a , koji bi trebao biti usvojen iduće godine.