Usvojili zakon bez Hrvata koji je neprovediv, niže razine vlasti će se žaliti

Višemjesečni prosvjedi branitelja, koji su kulminirali ovog tjedna prilikom izvanrednog zasjedanja Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH, kada je nekoliko stotina prosvjednika probilo zaštitnu ogradu ispred Parlamenta, rezultirali su usvajanjem Zakona o razvojačenim braniteljima i članovima obitelji, zajedno sa 16 od ukupno 38 predloženih amandmana, od kojih je Vlada FBiH prihvatila samo njih devet, piše Večernji list BiH.

Mijenjanje suštine

Odbijanje Vlade da prihvati amandmane koji mijenjaju suštinu zakona izazvalo je najviše revolta među prosvjednicima. Nekim od predstavnika braniteljskih udruga uspjelo je izazvati nerede i unutar dvorane u kojoj se održavala sjednica te su zastupnici nakon višesatnog međusobnog optuživanja tko je mogao i trebao više u proteklih 25 godina učiniti za branitelje, odlučili ispuniti im skoro sve želje i usvojiti zakon zajedno s amandmanima koji ga suštinski mijenjaju u odnosu na zakon koji je predložila Vlada.

Okupljeni prosvjednici ovakav su potez pozdravili te se zadovoljni razišli, a Federacija BiH ostala je na pola puta do donošenja zakona koji je neprovediv, nezakonit, a i njegova bi ustavnost mogla biti predmet ispitivanja. Među amandmanima koje je usvojio Zastupnički dom su i oni bivšeg ministra branitelja Zukana Heleza iz SDP-a te Mahira Mešalića, zastupnika DF-a. “Branitelji su zapravo stvarni predlagači tih amandmana, a zastupnici su samo izvršili dužnost, obrazložio je Mešalić. A evo i želja koje je Mešalić braniteljima ispunio.

Uvođenje redovitog mjesečnog dodatka po osnovi sudjelovanja u proteklom ratu, javna objava registra, prestanak proračunskog financiranja svih braniteljskih udruga u FBiH, kojih ima oko 1600. Budući da je izborna godina, oporbenim zastupnicima priklonio se i SDA koji je ponudio i rješenje kako financirati zakon, a to je usvanjem novog, o igrama na sreću. Cijeli je račun napravljen bez Hrvata koji su, nezadovoljni donošenjem Zakona o izbornim jedinicama, bojkotirali sjednicu na kojoj su se donosili braniteljski zakoni. Hrvati bi ionako bili preglasani, ali je pitanje što će se dogoditi u Domu naroda koji sve zakone treba potvrditi kako bi mogli stupiti na snagu.

Žalit će se općine, županije

Osim dvojbe što će se dogoditi sa Zakonom o razvojačenim braniteljima u Domu naroda, značajna je i činjenica kako je usvojen neprovediv zakon. Potvrdio nam je to i Pavo Šljivić, savjetnik u Uredu predsjednika FBiH, koji se bavi braniteljskom populacijom. “Zakon je neprovediv jer na isti članak usvojena su dva različita amandmana. Takav članak nemoguće je provesti”, ističe Šljivić. Osim toga, FBiH ovakvim zakonom nameće obveze županijama i općinama koje su “dužne” osigurati 25% sredstava za provedbu zakona. Nije teško pretpostaviti kako će se i one žaliti.

Izvor: hms.ba/Večernji list