Uzbuna zbog mitraljesca Komšića na čapljinskom karnevalu

U Čapljini je ovih dana sve u znaku maškara. Predstavnici Maškarske Republike preuzeli su ključeva Čapljine i tako uspostavili vlast u gradu. Ključeve grada zapovjedniku Mašarske Republike Robertu Borovcu uručio je načelnik Smiljan Vidić, piše Hrvatski Medijski Servis.

Predaji ključeva prethodilo je čitanje optužnice Marku Krnjevalu. Krnjeval je, prema navodima iz optužnice, kriv ako se čapljinske maškare ne pojave na domaćim TV postajama. Kriv je i zbog toga što predstavnici nekih naroda, uistinu jakoga karaktera, na izbornim listama prelaze u hrvatske redove. Krnjeval je optužen i zbog toga što su na prošlim izborima pale sve maske pa se hrvatski mitraljezac može pohvaliti da ga nije birala oporba već najbrojnija stranka u BIH. A u Sarajevo ni danas nema ništa novo.

Većina probošnjačkih medija u Sarajevu danas je izvijestila o događanjima s karnevala kojega organizira HKUD “Seljačka Sloga” iz Trebižata pored Čapljine. Navode da u Čapljini ni ove godine ne mogu bez provokacija aludirajući time na statuu člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, kojega su po treći put Bošnjaci nametnuli Hrvatima.

Čapljinci su Komšića prikazali kao lutku na koncu bošnjačkog političkog establishmenta kojega predvodi SDA, što je u većini rosarajevskih medija okarakterizirano kao neslana šala. Oglasila se i čapljinska podružnica Demokratske Fronte, stranke bošnjačke ljevice, čiji je Komšić predsjednik. Na svom Facebook profilu napisali su “Iako su u pitanju maškare zahvaljujemo se što mislite na Predsjednika Bosne i Hercegovine i što mu radite na stalnom dizanju rejtinga!” I sam Sejdo Komšić ranije je komentirao događaje na čapljinskom karnevalu. Kako je i prošle godine bio jedan od glavnih protagonista na karnevalskoj povorci Sejdo je ustvrdio da se radi o bolesnom i morbidnom činu.

Podsjećamo, karnevalske povorke dio su tisućljetne tradicije, a održavaju se u zemljama s kršćanskim nasljeđem. Karneval je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Osim zabave, ovakve povorke ukazuju i na nelogičnosti i nepravdu u društvu što je upravo slučaj s karnevalom u Čapljini. U prilog tome da se u Čapljini danas nije dogodilo ništa neobično govori i bezbroj primjera diljem Europe i svijeta gdje se na satiričan način upućuje kritika političarima i njihovom djelovanju. Tako se, primjerice, u njemačkom Koelnu divovska glava Silvija Berlusconija, koji se smije od uha do uha, usred mora ženskih grudi natjecala s Barackom Obamom, prisutnim na većini kola u povorci.

S druge strane, još je uvijek svježe sjećanje na predizborni skup Željka Komšića u Tuzli. Na tom se skupu, među ostalim, nalazio transparent s natpisom “Glasom koji za Komšića damo, glogov kolac Čovi zabijamo. I zato ga k’o bosanska raja, i Kolindi zabijemo do jaja.” Taj sramni natpis, koji sam po sebi ne zahtijeva nikakvu leksičko-semantičku raščlambu, ostao je prešućen i zanemaren u gotovo svim bošnjačkim medijima, dok ti isti mediji kradljivca tuđih pozicija nazivaju umjerenim lijevo-liberalnim političarem.