Uzgajivači smilja traže veću otkupnu cijenu

Mnogi su uzgajivači smilja mislili da su priče o otkupnoj cijeni smilja od tri KM za kilogram samo medijske špekulacije. No, ovih dana se pokazalo da je tako. Mali i srednji proizvođači poručuju kako neće dati smilje ispod pet KM.

Otkupljivači smilja na području Hercegovine potvrdili su nam kako je otkupna cijena jednog kilograma smilja tri KM. Jedan od razloga je, kako navode, kišna sezona koja se odrazila i na kvalitetu smilja.

Uzgajivači smilja ne pristaju na ovu otkupnu cijenu. Poručili su kako smilje neće dati ispod pet KM. Stoga u prikupljaju ponude stranih kupaca. U Hercegovini masovno niču i udruge. Između ostalog, cilj im je povezati uzgajivače i tako zaštitili svoje urode od niskih cijena otkupljivača. Jedna od njih je i Udruga Zaboravljeni branitelji Županije zapadnohercegovačke.

“Trenutačno pregovaramo s nekoliko otkupljivača smilja. Očekujemo uskoro i konkretnu cijenu ulja na čijoj ćemo osnovi formirati cijenu smilja. Smatramo da bi otkupna cijena trebala biti veća od tri marke zato što imamo informacije da cijena ulja na svjetskom tržištu nije pala, a nema ni zasićenosti tržišta na ovom području”, rekao nam je Vjekoslav Dragoje, uzgajivač smilja iz Udruge Zaboravljeni branitelji ŽZH-a.


TAG