Vanjskotrgovinska razmjena BiH neznatno poboljšana

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u srijedu je iznijela podatke za prva tri kvartala 2016. godine o uvozu i izvozu zemlje. Glavni zaključak je da je vanjskotrgovinska razmjena poboljšana, ali ne u skladu s očekivanjima.

“Analiza vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za prvih devet mjeseci 2016. godine pokazala je da se, iako ne očekivanom i željenom stopom, nastavlja pozitivan trend izvoza. Kako je istodobno povećana stopa uvoza, nije došlo do poboljšanja u trgovinskoj razmjeni”, izvijestila je Belma Husić iz Sektora za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore BiH. “U devet mjeseci 2016. ostvaren je izvoz od 7,12 milijardi KM. Izvoz je povećan za 3,61 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvoz u Bosnu i Hercegovinu u tri kvartala ove godine iznosi 11,8 milijardi KM, što je više za 3,59 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ovakve promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 60,01 posto. Deficit na kraju trećeg kvartala iznosi 4,74 milijarde KM.”

Europska unija je ponovno najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH. “Ostvarili smo izvoz ukupne vrijednosti 5,16 milijardi KM, dok je uvoz s tržišta EU iznosio 8,35 milijardi KM. Nastavljaju se trendovi i uvoza i izvoza u razmjeni sa zemljama članicama EU”, rekla je Husić.

CEFTA je nakon EU drugi najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH. Na tržište CEFTA-e u tri kvartala 2016. izvoz je smanjen za 1,22 posto, dok je uvoz povećan za 5,77 posto.

Hrvatska je najznačajniji partner po opsegu razmjene od zemalja članica EU. BiH je u Hrvatsku najviše izvezla električne energije, drveta i naftnih ulja, a najviše je uvezla nafte, šećera i piva.