Većina Katalonaca protiv odcjepljenja

Šest mjeseci prije najavljenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 48,5 posto stanovnika te sjeveroistočne pokrajine protivi se odcjepljenju od Španjolske dok ga podržava njih 44,3 posto, pokazuje anketa katalonskog centra za ispitivanje javnog mišljenja.

U odnosu na anketu od prije tri mjeseca, broj ispitanika koji se zalaži za ostanak u Španjolskoj porastao je s 45,1 na 48,5 posto. Broj zagovornika neovisnosti ostao je nepromijenjen.

Centre d’Estudis d’Opino proveo je anketu na 1.500 stanovnika upitavši ih: “Želite li da se Katalonija pretvori u nezavisnu državu?”. Tijekom ispitivanja provedenog od 6. do 21. ožujka bila je poznata presuda Vrhovnog suda koji je bivšeg katalonskog predsjednika Artura Masa kaznio s dvije godine zabrane obnašanja javnih funkcija jer je 2014. organizirao neobvezujući referendum.

Prema španjolskom ustavu referendumi su dopušteni jedino na razini čitave Španjolske.

Ustavni sud je bio zabranio referendum na kojem je glasovalo dva milijuna ljudi od 7,5 milijuna stanovnika Katalonije. Većina ih se izjasnila za odcjepljenje.

Dvije dužnosnice tadašnje vlade Joana Ortega i Irene Rigau također su kažnjene zabranom obnašanja javnih funkcija. Masov nasljednik na predsjedničkom mjestu, Carles Puigdemont, nastavio je istim putem te je za rujan najavio obvezujući referendum premda mu se protive Ustavni sud i središnja vlada u Madridu.

U regionalnom katalonskom parlamentu u Barceloni većinu mjesta drže stranke koje traže stvaranje Republike Katalonije. Pozivaju se na vlastiti identitet i jezik, pravo na samoodređenje naroda te tvrde kako bi im gospodarski bilo bolje da se odcijepe.

U španjolskom parlamentu u Madridu tri od četiri najveće stranke protive se organiziranju referenduma. Napominju kako su Katalonija i Španjolska snažnije zajedno, da nikada nije bilo toliko demokracije kao sada, a premijer Mariano Rajoy je u utorak najavio velike investicije u katalonsku infrastrukturu, napose u željeznicu i ceste.

Direktor centra koji je proveo anketu, Jordi Argelageut, rekao je kako 50,3 posto ispitanih stanovnika želi referendum bez obzira na zabranu dok je 22,7 posto njih reklo da ga ne žele niti u kojem slučaju.