Većina na okruglom stolu za TV kanal na hrvatskom jeziku

Okrugli stol “Zašto nam (ne) treba treći kanal?” održan je u srijedu u organizaciji Hrvatskog studentskog politološkog foruma u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Okruglim stolom moderirao je Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja, a sudjelovali su urednica Federalne televizije Duška Jurišić, voditelj Odjela Hrvatskog narodnog sabora BiH za šport, kulturu, medije i informiranje Ivan Vukoja, novinar i ravnatelj TV KISS-a Tvrtko Milović, novinar Vuk Bačanović te zastupnik Mario Karamatić.

Sudionici okruglog stola smatraju kako televizijski kanal na hrvatskom jeziku treba postojati, no prije početka Duška Jurišić htjela je potvrditi o čemu se danas točno raspravlja, o trećem javnom kanalu ili trećem entitetu.

Postavilo se i pitanje načina financiranja mogućeg trećeg kanala. Milović smatra da osnivanje hrvatskog kanala ne bi stajalo više nego obični RTV sustav. Rekao je kako u BiH ne postoji niti jedan kanal koji je isključivo na jednom jeziku, te ako gledate zabavni i informativni program javnih servisa, nećete naići na hrvatski jezik.

Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda iz reda hrvatskog naroda, rekao je kako kanal na hrvatskom jeziku mora, a ne da treba postojati. Karamatić je dodao kako će se nastaviti boriti za ukidanje televizijske pretplate javnim servisima.

Na okruglom stolu trebao je sudjelovati i dugogodišnji novinar i vlasnik FACE TV-a Senad Hadžifejzović. S obzirom da je zbog obveza bio spriječen sudjelovati, preko videosnimke je rekao kako nema ništa protiv kanala na hrvatskom jeziku, te kako bi njegovo sjedište trebalo biti u Sarajevu.