Velika Gospa okupila brojne hodočasnike u Nevesinju

Već dugi niz godina svetkovina Velike Gospe u Nevesinju postala je povlašteno vrijeme za sve njezine štovatelje. U svetište Gospe Nevesinjske, hodočasnici su pohrlili iz cijele domovine i inozemstva. Mnogi vjernici iz okolnih župa i mjesta su tijekom noći i pješice hodočastili.

“Dugo živim u Mostaru, ali je Nevesinje moj rodni kraj. Nakon svega što se događalo u prošlosti, ovo je danas poseban dan kad vidimo ovaj objekt na ovom mjestu. Srce naraste i osjećaji se vrate u doba mladosti. Međutim, ima i nešto drugo – samo je danas ovako u Nevesinju, i onda ćemo opet čekati sljedeću godinu do ovog dana da se ovako sastanemo”, kaže jedan od hodočasnika.

Ova župna crkva u Drugom svjetskom te Domovniskom ratu uništena je do temelja. Nakon desetogodišnjih radova, obnovljena je i danas blagoslovljena.

“Istina je da vjere, nade i ljubavi prema povjerenom zadatku i započetom djelu nije nedostajalo, ali moj vapaj je bio ‘Gospe zagovaraj ih, Bože blagoslivljaj’ jer u ovom vremenu od deset godina nije bila jedina briga Nevesinjska. I eto, Bogu hvala, i ovo je djelo dovršeno, zadatak je ispunjen”, poručio je don Ante Luburić, nevesinjski župnik.

Blagoslov iz temelja obnovljene župne crkve s posvetom oltara obavio je msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjski.

“Kada kažemo da blagoslivljamo crkvu to znači da zazivamo Božju pomoć da dotična crkva potraje u svojoj liturgijskoj službi Bogu. To znači da u njoj bude obilje milosti onima koji u nju ulaze, mole se, i da je paklena vrata ne nadvladaju, da bude kuća Božja koja se neće, kao što ima slučajeva, sutra srušiti ili pretvoriti u kinodvoranu, restoran ili biblioteku”, kazao je msgr. Ratko Perić.

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Nevesinje najveći broj vjernika imala je 1940.godine, i to 1 647 vjernika. Ratovi su raselili župljane. Danas ih ima tek 150. Ali na svetkovinu Velike Gospe, crkva je premala za sve hodočasnike koji su došli izreći Gospi hvala i ponizno prositi Njezin zagovor za Božji blagoslov u raznim potrebama.