Velike stranke povećale broj načelničkih pozicija, SIP odlučuje o Stocu

Prema posljednjim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP), obrađeno je 87,61 posto biračkih mjesta na lokalnim izborima održanima u nedjelju.

Povjerenstvo će u ponedjeljak donijeti odluku kako će postupiti prema događajima u Stocu, gdje je pretučen predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva, a na nekoliko biračkih mjesta nasilno su izuzeti glasački listići.

Na području BiH, koalicija SDA-SBB osvojila je 34 načelničke pozicije. HDZ Bosne i Hercegovine osvojio je 18, a SDP osam. SNSD osvojio je 26 načelničkih mandata, 11 više nego prije četiri godine.

Građani Mostara ni u drugom izbornom ciklusu u nizu nisu mogli glasovati jer ključni politički akteri nisu postigli dogovor o provođenju odluke Ustavnog suda BiH,

U Hercegbosanskoj županiji, u Livnu, za načelnika je izabran Luka Čelan iz HDZ-a BiH; u Kupresu Milan Raštegorac iz HDZ-a 1990; u Tomislavgradu Ivan Vukadin (HDZ BiH); u Glamoču Radovan Marković (SNSD); u Bosanskom Grahovu Duško Radun (Srpska napredna stranka), a u Drvaru Goran Broćeta iz SNSD-a.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji izbori nisu održani u Mostaru, a u Stocu su prekinuti te se čeka odluka SIP-a. Što se tiče ostalih općina, u Čapljini je pobijedio Smiljan Vidić (HDZ BiH); u Čitluku Marin Radišić (HDZ BiH); u Jablanici Salem Dedić (SDA-SBB); u Konjicu Emir Bubalo (SDA-SBB); u Neumu Živko Matuško (HDZ BiH); u Prozor-Rami Jozo Ivančević (HDZ 1990), a u Ravnom Andrija Šimunović (HDZ BiH).

Tri načelnika birala su se u Posavskoj županiji. U Domaljevac-Šamcu pobijedio je Mario Jurkić (lista Za Banje – Za opstojnost Domaljevca, Grebnica, Bazika i Brvnika); u Odžaku Jakov Ivanković (HDZ BiH), a u Orašju Stanko Vincetić (HDZ BiH).

Županija Zapadnohercegovačka neće vidjeti promjene na vodećim pozicijama svojih općina. U svim sredinama ove županije pobijedili su kandidati HDZ-a BiH. U Širokom Brijegu za gradonačelnika je opet izabran Miro Kraljević, dok isti načelnici ostaju u Grudama (Ljubo Grizelj), Ljubuškom (Nevenko Barbarić) i Posušju (Branko Bago).