Veliki broj prijavljenih slučajeva krađe identiteta birača iz BiH

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko promatranje izbora u BiH, objavila je izvanredno priopćenje za medije povodom većeg broja zabilježenih prijava građana i građanki o zloupotrebi ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte. Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ zabilježila je veći broj prijava građana/ki o zloupotrebi njihovih osobnih podataka u svrhu prijava za glasovanje putem pošte na predstojećim Općim izborima 7. listopada 2018. godine, bez njihovog znanja. Predmetna aktivnost je kazneno djelo prema kaznenom zakonodavstvu BiH i Koalicija apeluje na nadležne organe da reagiraju, provedu opsežnu istragu i sankcioniraju počinitelje i nalogodavce.

”Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) da javno objavi birački popis građana/ki registriranih za glasovanje putem pošte u što kraćem roku, uz zaštitu osobnih podataka građana/ki ali uz navođenje imena i prezimena, mjesta glasovanja i države za koju su građani/ke prijavljeni za glasanje putem pošte”, naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ”Pod lupom”. Koalicija „Pod lupom“ poziva sve državljane/ke BiH, bez obzira na to da li imaju prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici SIP-a provjere gdje su registrirani za glasovanje na linku. Sve moguće zloupotrebe osobnih podataka u svrhu izborne prevare građani/ke BiH mogu prijaviti SIP-u i Koaliciji „Pod lupom“. Za predstojeće Opće izbore više od 77.000 birača registrirano je za glasovanje putem pošte što je najveći broj do sada na izborima u BiH.

Iz Koalicije navode da zloupotreba podataka u svrhu glasovanja poštom nije jedina nepravilnost koju su evidentirali, a koja se odnosi na glasovanje putem pošte. Još u svibnju i lipnju mjesecu evidentiran je veći broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH a gdje je uvjet za učešće u nagradnoj igri bio da građani/ke pošalju slike osobne iskaznice sa obje strane. Sumnja se da su upravo ovi profili bili korišteni za navedene zloupotrebe. Također, zabilježeni su slučajevi pritisaka stranačkih aktivista/ca u Republici Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasovanje putem pošte, pritisci na studente iz BiH u Novom Sadu kojima se nudio novac u zamjenu za osobne podatke i prijave za glasovanje putem pošte u njihovo ime, te masovne stranačke kampanje za glasovanje putem pošte u drugim državama. Pored navedenog, SIPje odbio više od 9.000 prijava za glasovanje putem pošte po raznim osnovama. Pojedinim građanima/kama su ranije isporučeni i pogrešni glasački listići za pojedine razine vlasti za glasanje putem pošte.

”Sve navedeno upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom u cilju utjecaja na izborni rezultat. Jedini koji imaju interes za takvo nešto jesu politički subjekti koji su registrirani za učešće na izborima te među njima treba tražiti nalogodavce i izvršitelje ovih kaznenih djela”, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ”Pod lupom”. Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da sve uočene nepravilnosti u izbornom procesu prije izbornog dana i na izborni dan mogu prijaviti na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.


TAG