Veselin Gatalo: Posljednji pokušaj da se eutanizira politička volja Srba i Hrvata

Zašto je predizborna kampanja u BiH jedna od najprljavijih do sada? Tko će nakon 7. listopada sjediti u Predsjedništvu BiH? Hoće li Hrvati ponovo biti majorizirani? Čeka li BiH nakon izbora ustavna i kriza u formiranju vlasti jer nije izmijenjen Izborni zakon? O tome su u sinoćnjim Argumentima govorili: Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva, književnik Veselin Gatalo i politolog Dražen Barbarić.

Veselin Gatalo smatra kako je dosadašnja kampanja bila prljava, posebno u Republici Srpskoj gdje jedni druge nazivaju ubojicama djece.

“U RS-u se događaju strašne stvarni. Nisu pošteđeni roditelji, djeca ni rodbina. Mislim da je to zato što se posljednjih godina promijenio odnos snaga na svjetskoj razini. Ovo je samo posljedica onoga što se događa na globalnoj razini. Europska Unija postaje nešto što polako ide svome kraju dok Amerika gubi moć. Ovo je jedini, možda i posljednji pokušaj da se eutanizira politička volja Srba i Hrvata, da se većinskom narodu preda apsolutna kontrola nad zemljom. Ja to tako vidim. Što se tiče RS-a mislim da će uvjerljivu pobjedu odnijeti SNSD”, istaknuo je književnik Veselin Gatalo.

Dražen Barbarić smatra da je cijeli politički sustav postavljen na način da se kampanja ne može voditi, osim ako nije prljava.

“To je vrlo jednostavan mehanizam. Zašto bi nudili bilo kakvu programsku deklaraciju, zašto bi sektorski razradili određene elemente javnih politika, kad je u kampanji prilično jednostavnije etiketirati “ključnog neprijatelja” u nekom apokaliptičnom smislu i svu vlastitu političku i medijsku mašineriju usmjeriti prema difamaciji protivnika”, kazao je politolog Dražen Barbarić.

Sanja Vlaisavljević tvrdi kako je ključni cilj bošnjačkih stranaka dominacija bošnjačkog naroda i to takva koja će neutralizirati volju druga dva naroda.

“Kada je riječ o bošnjačkim kandidatima za člana Predsjedništva, mislim da u ovom trenutku nadmoćno vodi Fahrudin Radončić. Ono što vrijedi pogledati jesu pune dvorane u kojima održava svoje skupove. Ono što je zanimljivo, kandidata SDP-a Denisa Bećirevića podržava jedan dio akademske zajednice u Sarajevu smatrajući da će on biti jedno novo prosvjetljenje bošnjačkog naroda, mada je njegova retorika i velikobošnjačka i unitaristička”, kazala je direktorica Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva Sanja Vlaisavljević.

Veselin Gatalo je dodao kako će za kandidata SDA Šefika Džaferovića glasovati bošnjački nacionalisti, dok će za kandidata SBB-a Fahrudina Radončića glasovati bošnjački nacionalisti koji misle da će gospodarstvo izvući stvar, a za kandidata SDP-a Denisa Bećirovića glasovat će bošnjački nacionalisti koji, ni sebi ni drugima, neće priznati da su bošnjački nacionalisti.

“Pošto su Bošnjaci uspjeli brojno biti nadmoćni u odnosu na ostala dva naroda, oni misle tu nadmoć ostvariti i u praksi. Vrlo dobro znamo da je patriotizam zapravo nacionalizam većinskog naroda”, istaknuo je Gatalo.

Sanja Vlaisavljević je podsjetila na tekst kojeg je nedavno objavio akademik Esad Duraković, a u kojem se kaže kako je probosanska obveza i moralna dužnost glasovati za kandidata DF-a Željka Komšića, jer je on upravo ono što treba bošnjačkom narodu.

“On poziva sve Bošnjake da glasuju za Komšića zato što je on lik političara koji odgovara sarajevskoj sceni. S druge strane, u jednim novinama čitate intervju s Komšićem koji kaže kako računa isključivo na bošnjačko biračko tijelo, iz razloga jer je to najbolja opcija u kojoj se mogu graditi odnosi u građanskoj BiH”, poručila je Vlaisavljević.

Dražen Barbarić ističe ako se hrvatski član bh. Predsjedništva izabere bošnjačkim glasovima, da će to biti apsolutno tragična situacija za BiH jer bi se po treći put dogodila instrumentalizacija i zloupotreba političkog sustava.

“Ako se ikada ova zemlja demokratizira i ako ikada postane uljuđena, Željko Komšić će ostati zapamćen kao tragičan lik ove etape bh. povijesti. Ostat će upisan kao osoba koju su konture većinskog nacionalizma, lomile preko leđa najmalobrojnijeg naroda. Takve stvari nikada nisu ništa dobro donijele, ako nas povijest nečemu nauči onda su to ovi veliki lomovi i njihovim tragičnim posljedicama. Nisam siguran da uopće ima ikakvih šansi pobijediti na izborima jer njegova vrsta nervoze prilikom javnih istupa dovoljno govori o precijenjenosti vlastite pozicije”, tvrdi Barbarić.

Veselin Gatalo ističe kako je činjenica da dobar dio Hrvata koji obnašaju dužnost u Sarajevu, zaborave da su Hrvati kad prođu Ivan Sedlo.

“Slažu se sa svime, sve amenuju i podlegnu pritiscima. Recimo Dragan Čović vodi dobru kampanju jer nije agresivan. Ne znam jeste li primjetili ali on je jedini koji vodi čistu kampanju. Mislim da će baš zbog toga i dobiti izbore. Za razliku od ostalih koji imaju tako prljave ruke da će biti jedno veliko čudo ako majke budu glasale za njih. Što se tiče te priče jedan čovjek jedan glas, to je još jedna klopka koju je postavila Međunarodna zajednica. Njih ne zanima ništa drugo osim kontrole nad time što ćemo kupiti, što prodati i koliko ćemo jesti”, tvrdi Gatalo.

Dražen Barbarić je dodao kako u demokratskom zapadnom svijetu ne postoji niti jedna manjinska pozicija, koja ima pitomije političke zahtjeve od Hrvata u BiH.

“Kad se stvari otvore, Hrvati u BiH zapravo traže resetiranje osnovnih postavki. Osim toga Hrvati su neprestano u defanzivnoj političkoj poziciji, stalno se moraju braniti. Primjer je zapadna Palestina kad zapadnjaci prvo moraju reći da nisu antisemiti da bi kasnije bilo što kritički promislili. Takva je i pozicija Hrvata u BiH jer svaki hrvatski političar u svome nastupu prvo mora reći da je apsolutno za suverenu i nedjeljivu BiH i tek nakon toga može iznijeti svoje zahtjeve”, ističe Barbarić.

Sanja Vlaisavljević smatra da Hrvati moraju imati agresivniju politiku kada je riječ o njihovom položaju u BiH.

“Stalno zaboravljamo činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod, da je ovo njihova država. Stoga Hrvati kao i ostala dva naroda, moraju imati sve što im je Ustavom zajamčeno. Meni je smiješno kada ljude prepadaju da Čović traži treći entitet ili četiri federalne jedinice te da će na taj način podijeliti državu. Pa BiH je već izreckana na 13 dijelova, to je ionako potpuno podijeljena zemlja. Zastrašivanje nekim novim podjelama koje bi se mogle dogoditi je smiješno. Hrvatski kandidati za člana bh. Predsjedništva moraju inzistirati na tome da nitko nema pravo osporiti Hrvatima sva ona prava koja im jamči Ustav”, ističe Vlaisavljević.

Veselin Gatalo naglašava kako je šutnja Međunarodne zajednice na huškačke poruke bošnjačkih političara, postala politički prihvatljiv diskurs. Također, tvrdi kako je potpora američkog veleposlanstva u BiH pojedinim strankama u RS-u, apsolutno neprihvatljiva.

“Mislim da gospodin Čović od Međunarodne zajednice stalno dobija input da se treba prikloniti Bošnjacima, da zajedno trebaju graditi BiH. I on to pokušava cijelo vrijeme, ja sam to shvatio. Ali je stvar u tome što druga strana ima neke druge prohtjeve. Traže puno više nego što Hrvati mogu dati”, ističe Gatalo.

Dražen Barbarić je zaključio kako ćemo upasti u veliku postizbornu krizu jer u ovom slučaju ne postoji nijedna vrsta premosnice. Dodao je kako je Visoki predstavnik potpuno onemoćala figura koja više ne može presjeći stvari.