VIDEO/Laco: “Sustavi kao RENATA učinkovito pomažu u sprečavanju kriminala i prekršaja; radi se o milijunima KM”

Gost emisije “Dobar dan, Hercegovino” bio je Marko Laco, čovjek zanimljivog poslovnog puta i direktor tvrtke IT odjel d.o.o. iz Mostara. Povod je bio seminar na temu “Zaštita osobnih digitalnih podataka u cyber svijetu”.

Manje-više svi uzimamo zdravo za gotovo korištenje društvenih mreža, otvaramo stranice koje mogu biti prijetnja našoj sigurnosti itd. Naš sugovornik kao čovjek iz IT sektora ne zazire od korištenja komercijalnih servisa za komunikaciju. Sve se svodi na vašu vrstu posla tj. koliko su osjetljivi podatci koje ostavljate na internetu. Od spama i tzv. fishing napada gdje dobijete mail koji od vas traži podatke kao što su lozinke ili ostali osobni podaci. “Nažalost, nitko od nas ne obraća pozornost na uvjete pristanka na koje pristajemo kod ulaska na internetske stranice”, kaže Laco.

Valja podsjetiti na one jednostavne stvari kao što su jačina lozinke te da je bolje imati što više različitih lozinki za različite račune. Česti su slučajevi “ransomwarea” ili upada u podatke tvrtki te prijetnja njihovom brisanjem ili drugačijom vrstom štete ukoliko se ne plati određena naknada.

GDPR ili Opća uredba o zaštiti podataka Europske unije je stupila na snagu ove godine, a pokušava onima koji to žele dati veći stupanj upravljanja informacijama koje dijele putem interneta. Primjerice, možete zatražiti brisanje vaših podataka ukoliko ste ih dali na korištenje nekoj tvrtci i sl.

Laco dodaje da se o ovoj mjeri kod nas počelo pričati prije cca 2 godine i dočekala nas je nespremne, kompanije nisu pratile tu regulativu, nemamo implementiran GDPR i uglavnom nismo svjesni što on znači. “Poznato je kako je JMBG tajna informacija, ali se on kod nas zapisuje gdje se god stigne, dokument s našim brojem često ostaje nevraćen i sl., a to je zapravo protuzakonito.”

Poznato je kako je u ZHŽ-u zaživio video-analitički sustav imena “RENATA” koji policiji omogućava slanje različitih informacija kao što su one o registraciji vozila, prekršajima koji su napravljeni i sl., upravo je tvrtka IT odjel radila na tome projektu.

“Nitko ne voli dobiti kaznu, ali zaboravlja se koliko je informacija u pozadini, koliko je krađa auta spriječeno, da se detektira krimi interesantna osoba i tako dalje. BiH od stranaca zbog nepostojanja Zakona o prekograničnoj suradnji gubi 56 milijuna maraka godišnje koje odu u zastaru zbog kazni koje ne može uputiti strancima”, kaže Laco.

O Facebooku, Googleu, za što mogu koristiti prikupljene informacije, možemo li izbrisati sve svoje podatke i ostalim temama u cijelosti pogledajte u video prilogu.