Vijeće ministara prihvatilo Ugovor o Transportnoj zajednici

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je u utorak Ugovor o Transportnoj zajednici, potvrdio je novinarima u Sarajevu ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Nakon sjednice Vijeća ministara, pojasnio je da je bilo različitih mišljenja o implementaciji ove odluke, raspravljano je o zaključcima koji bi pratili ovaj dokument, a jedan od zaključaka odnosio se i na stavove iz Republike Srpske.

“Predstavnici iz Republike Srpske podržali su te zaključke, ali oni nisu dobili dovoljnu većinu. Na kraju je donesen kompromisni zaključak koji govori o koordinaciji i zauzimanju stavova u okviru transportne zajednice, što je bilo suštinsko inzistiranje Republike Srpske”, istaknuo je ministar.

Dodao je da će koordinacija o pitanju sudjelovanja BiH u okviru Transportne zajednice, zauzimanje stavova i predstavljanje dogovoriti nadležna ministarstva Vijeća ministara, Federacije BiH i Republike Srpske, u skladu s ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizlaze iz ugovora o transportnoj zajednici.

Ovaj ugovor upućen je u daljnju proceduru u Predsjedništvo BiH i na kraju će biti proslijeđen Parlamentarnoj skupštini BiH.

BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regije jer ministri Vijeća ministara iz RS-a, zbog negativnog stava Vlade RS-a, taj prijedlog nisu podržali.

U Vladi RS-a tada su smatrali da uvjeti iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u Europsku uniju te je zatraženo da usuglašavanje stavova s predstavnicima EU prezentiraju tri nadležna ministra na razini BiH i entiteta.

Na konferenciji u Trstu, koja je održana u lipnju, BiH su odobrena četiri, a u pitanju su tri projekta na koridoru Vc u okrugu Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke te rekonstrukcija luke Brčko, a njihova vrijednost je 241,6 milijuna eura.

Od tog iznosa, EU će osigurati 46,1 milijun eura, a tijekom sastanka je prihvaćeno sedam projekata iz regije čija je vrijednost 538,8 milijuna eura. Osim BiH, kojoj su odobrena četiri projekta, Srbiji su odobrena dva, a Makedoniji jedan.

Projekti se sufinanciraju tako da dio novca moraju osigurati vlasti država kojima su projekti dodijeljeni. Projekti će se, osim sredstvima BiH i Europske komisije, financirati kreditima Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

Cilj zaključivanja ugovora je stvaranje prometne zajednice u sektoru cestovnog, željezničkog, unutarnjeg, vodnog i pomorskog prometa te razvoj transportne mreže EU i zemalja potpisnica.