Vijeće ministara usvojilo Mehanizam koordinacije

Na sjednici u Sarajevu u utorak Vijeće ministara usvojilo je predloženi tekst Mehanizma koordinacije kojim se definiraju institucionalni i operativni sustav te način ostvarivanja koordinacije institucija u BiH pri aktivnostima pristupnog procesa BiH Europskoj uniji.

Mehanizam koordinacije bio je jedan od predmeta sukoba između najviših predstavnika triju naroda jer je prvotno usuglašen na sastanku u Istočnom Sarajevu između Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Bakira Izetbegovića, čelnika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Taj sastanak bio je jedan od razloga za krizu odnosa u vladajućoj koaliciji u Federaciji BiH jer na njemu nije bilo predstavnika hrvatskog naroda. Međutim, odnosi su izglađeni 17. kolovoza na sastanku u Sarajevu kojem su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović te entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić.

Odlukom se uspostavlja sustav koordinacije između različitih razina vlasti BiH. Uspostavljaju se i zajednička tijela za provođenje odluka u kojima će biti zastupljene sve razine vlasti.

Politička kriza u Federaciji time još nije okončana. Poslije sastanka Izetbegovića i Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a u ponedjeljak u Sarajevu, za utorak je najavljen sastanak njih dvojice s Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH i čelnikom HDZ-a BiH.

Osim Mehanizma koordinacije, očekuje se da će teme sastanka biti i nedavna preglasavanja unutar vladajuće koalicije te najavljeni referendum o Danu Republike Srpske.