Više od 80% zgrada u BiH bez odgovarajuće toplinske zaštite

Više od 80 posto zgrada u Bosni i Hercegovini nema odgovarajuću toplinsku zaštitu, kao ni odgovarajući sustav grijanja i hlađenja. Kako je područje energetske učinkovitosti kompleksno i zahtjevno, važno je ustanoviti pravilnu strategiju te zaobići tehnička ograničenja koje se mogu pojaviti tijekom provedbe projekata. Ta problematika bila je tema konferencije “SFERA 2016.” koja je održana u INTERA tehnološkom parku u četvrtak.

Energetska učinkovitost pokriva široko područje, od građevinarstva i prometa do distribucije energije i pitke vode, odnosno od domaćinstava do javnih zgrada i industrije. Jedna od osnovnih prepreka u provedbi mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije je neinformiranost, neznanje te nedovoljno izražena svijest o potrebi zaštite okoliša u kojemu živimo.

Konferenciju je svečano otvorio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je ujedno i visoki pokrovitelj ove manifestacije.

Energetska učinkovitost u zgradarstvu utječe na smanjenje potrošnje svih oblika energije, ugodniji i kvalitetniji boravak uz duži životni vijek zgrade te pridonosi zaštiti okoliša i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš.

Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije danas u suvremenoj energetici zauzimaju sve značajnije mjesto te je potreba za sustavnim i organiziranim djelovanjem te edukacijom na tom području u Bosni i Hercegovini sve izraženija, rečeno je na konferenciji.