Više od 99 posto birača za Dan Republike Srpske

99,8 posto građana Republike Srpske koji su izišli na referendum glasovalo je da se 9. siječanj obilježava kao Dan Republike Srpske. Prema neslužbenim podacima Republičkog odbora za provođenje referenduma, izlaznost na referendum bila je između 59 i 60 posto.

Referendum, koji je izazavao brojne kontroverze u javnosti mjesecima prije njegova održavanja, protekao je bez ijednog značajnijeg incidenta.

Podsjetimo, referendum je raspisala Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 15. srpnja, iako je Ustavni sud BiH u studenom prošle godine proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a. Ustavni sud 17. je rujna zabranio i raspisivanje referenduma, no službena Banja Luka na to se oglušila.

Raspisivanje referenduma podržala su sva 64 srpska zastupnika u Narodnoj skupštini, dok je bošnjačka koalicija Domovina napustila zasjedanje Skupštine prije glasovanja.

Međunarodna zajednica nije uspjela postići jedinstven stav o referendumu. Vijeće za provedbu mira u BiH, zbog suprotnog mišljenja Rusije, nije uspjelo postići konsenzus, pa je samo preporučilo da se referendum ne održi. Europska unija poručila je da je referendum nepotreban. Lideri Srbije nisu pružili podršku vodstvu RS-a, a dio političara u BiH izrazio je zabrinutost da je ovaj referendum uvertira za referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH.