Vjernici proslavili Uskrsni ponedjeljak

Dan nakon Uskrsa kršćani diljem svijeta proslavljaju Uskrsni ponedjeljak. Tako je u brojnim državama službeni blagdan i neradni dan.

Nakon 40 dana korizme, tri dana Vazmenog trodnevlja i najvećeg katoličkog blagdana, Uskrsnim ponedjeljkom započela je Vazmena osmina odnosno Bijeli tjedan. Vazmena osmina traje od ponedjeljka do iduće nedjelje – Malog Uskrsa.

“Svaki dan kroz Vazmenu osminu svećenici su odjeveni u bijelo ruho, kroz ove dane nema posta te je svaki dan spomen na Kristovo uskrsnuće”, rekao je don Ivan Marčić, župni vikar Župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru.

Sam naziv Bijeli tjedan i potječe od bijelog ruha koje su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Crkva se dan poslije Uskrsa sjeća Isusovog puta u Emaus i njegovog prvoga susreta s učenicima koji su ga prepoznali po lomljenju kruha.

Ove dane vjernici uvijek doživljavaju iznimno duboko. Svi su kroz život na neki način osjetili patnju zbog čega se i suživljuju s onim što je Isus prošao. No, vjera u Njegovo uskrsnuće katolicima daje snagu i nadu u novi život.

Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova i kroz cijelo to razdoblje boja crkvenog ruha je bijela ili zlatna kao boja radosti. Za katolike je radost dvostruka, Isusovo uskrnuće je proslavljeno, a ono osobno tek dolazi ususret.