Vjetrenica – mističan svijet dostupan svima

Zavala, malo mjesto u općini Ravno, oduševljava svojom vanjskom i unutarnjom ljepotom. Upravo ovdje zemlja nam otkriva dio svoje duše nazvan Vjetrenica. Najveća i najpoznatija istražena špilja u BiH bogata je brojnim speleološkim i geomorfološkim posebitostima.

“To je protočni objekt u kojem ima puno vode, jezera, stalnih i povremenih, ali i vodopada. Stalna temperetura u špilji je 11 Celzijevih stupnjeva. Osim toga, zanimljivo je da u ljetnim mjesecima, kad se temperatura podigne iznad 20 stupnjeva, dolazi do pojave vjetra na samom ulazu u špilju. Iako mi kažemo da je to vjetar, to je zapravo strujanje zraka. Vjetrenica je povezana i s Jadranskim morem. Jedna teorija kaže da je Vjetrenica bila velika podzemna rijeka koja je prije prirodne drenaže Popova polja bila podzemna rijeka koja je spajala Jadransko more i Popovo polje”, opisala je Ana Soldo, direktorica JP Vjetrenica.

Osim ove teorije, za Vjetrenicu se vežu brojni mitovi koji se prenose s koljena na koljeno, što ovu špilju i dalje čini mističnom. Najpoznatija predaja veže se za vile koje se okupljaju u Vjetrenici kako bi pjevale, plesale i liječile.

Dobro uređene i osvijetljene staze vode do Hajdučkog stola: “Na 650 metara u unutrašnjosti špilje nalazi se Hercegovački stol kojeg su nekada u prošlosti napravili hercegovački hajduci”, otkriva Soldo.

Vjetrenica je prva špilja u svijetu po biološkoj raznolikosti. Od ove godine u biospeleološkom muzeju nalaze se brojni predmeti te biljne i životinjske vrste od kojih je najpoznatija čovječja ribica.