Vlada: BiH mora donijeti strategiju ruralnog razvoja

Poljoprivreda u BiH u izuzetno je lošem stanju. BiH ima vrlo otvoreno tržiste, što rezultira visokim vrijednostima uvoza i izvoza svih vrsta, pa i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Iako je pokrivenost uvoza izvozom kod ostalih roba i usluga oko 60 posto, kod poljoprivrednih proizvoda iznosi samo 30 posto.

Kako bi bili stvoreni uvjeti za ubrzanje procesa europskih integracija, Bosna i Hercegovina mora donijeti strategiju ruralnog razvoja te uspostaviti IPARD strukturu, istaknuto je na tematskoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru. Iako je ovaj proces započeo prije pet godina, do danas nista nije učinjeno, a rezultat toga je stagnacija poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanske županije i drugih dijelova Federacije BiH u utorak su pred zgradom Vlade Federacije ukazali na trenutačno stanje u poljoprivredi. Ističu da dugovanja prema poljoprivrednicima Federacije iznose 25 milijuna KM.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kažu da BiH trenutačno ima carinske prihode u visini od oko 75 milijuna KM na godišnjoj razini. Koristeći IPA fondove za razvoj poljoprivrede mogla bi dobivati između 25 i 30 milijuna eura.

Na sjednici je istaknut i posjet njemačkog ministra poljoprivrede i prehrane Christiana Schmidta koji slijedi u srijedu kao važan korak prema otklanjanju problema zbog kojih nije prihvaćena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao važan dio bosansko-hercegovačkih europskih integracija.