Vlada će uplatiti doprinose za 884 radnika Aluminija

Za uplatu doprinosa za MIO za 9., 10., 11. i 12. mjesec 2017. godine za 884 radnika Aluminija d.d. Mostar bit će uplaćeno 2.187.423,48 KM, odlučila je Vlada Federacije, prenosi Bljesak.

Naime, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici održanoj u Mostaru, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH donijela dvije odluke o raspodjeli dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, s ciljem uplate doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje za 161 radnika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići – u stečaju, a koji su stekli uvjete za mirovinu, kao i za 884 radnika Aluminija. Za potrebe radnika IP Krivaja izdvojeno je 2.584.475,16 KM, priopćeno je iz Vlade.

Kako je priopćila Vlada, sredstva su deponirana na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, otvorenom kod Centralne banke BiH. Sastavni dio današnje odluke je poimenični popis radnika kojima će biti uplaćeni doprinosi, kao i način raspodjele sredstava. Gospodarsko društvo Aluminij se obratilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije zahtjevom za dodjelu sredstava neophodnih za uvezivanje radnog staža, uz obrazloženje da je dug za doprinose nastao kao posljedica rasta burzovnih indeksa cijene električne energije tijekom 3. i 4. kvartala prethodne godine, zbog čega je plaćanje postalo neizvedivo. Do tog razdoblja, Aluminij je uredno uplaćivao doprinose.

Izvor: bljesak.info