Vlada donijela Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije

Vlada Federacije BiH je na sjednici u četvrtak u Mostaru donijela ažurirani Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH (APOEF).

Razlozi za ažuriranje su, s jedne strane, popunjenost dinamičkih kvota za postrojenja koja koriste solarnu energiju te nepostojanje dinamičkih kvota za postrojenja koja koriste bioplin, a, s druge, zahtjevi investitora za sjecanje statusa privilegiranih i potencijalno privilegiranih proizvođača, koji su već izgradili ili grade postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), što se, posebno, odnosi na postrojenja koja koriste solarnu energiju, prenosi FENA.

Trenutno u Federaciji BiH postoji veoma iskazano zanimanje za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije koja kao primarno gorivo koriste obnovljive izvore, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je do 30. lipnja 2018. godine primilo 411 zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za postrojenja koja koriste OIE, od čega je izdano 371 energetskih dozvola, a izgrađeno je ukupno 187 objekata.

APOEF-om su propisani indikativni ciljevi za udio energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine u ukupnoj završnoj potrošnji u sektorima grijanja i hlađenja, električne energije i transporta.

Sudjelovanje obnovljivih izvora energije 2020. godine u sektoru električne energije iznosit će 44 posto, u sektoru energije za grijanje i hlađenje 49 posto i u prometu deset posto. Svi ti pojedinačni ciljevi omogućit će zadovoljenje ukupnog cilja, ali ne predstavljaju fiksirane ciljeve za svaki od sektora pojedinačno.

Ciljevi po sektorima mogu biti promijenjeni i povećani ukoliko budu postojale mogućnosti za ubrzaniji razvoj pojedinih sektora u odnosu na druge, navodi se u priopćenju.