Vlada dozvoljava ulazak u nekretnine u Hercegovini zbog izgradnje autoceste

68. sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine počela je u petak u Sarajevu. Na dnevnom redu su, između ostalog, i zahtjevi za ulazak u nekretnine u Hercegovini na kojima će se graditi autoceste na trasi Koridora Vc.

“Federalna vlada će se izjasniti o više predloženih rješenja kojima, na zahtjev JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, kao korisnika izvlaštenja, dozvoljava ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine. Riječ je o nekretninama koje je već svojim rješenjima potpuno izvlastila Služba geodetskih i imovinsko-pravnih poslova Općine Čapljina, u cilju omogućavanja izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Osim toga, razmatrat će se i Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, čiji je tekst temeljen na Strategiji reforme mirovinskog sustava u Federaciji, koju je usvojio Parlament FBiH. “Ciljevi reforme u ovom području u FBiH su ublažavanje efekta starenja na mirovinski sustav, smanjenje preranog prestanka radnog vijeka, pravedniji izračun mirovina prema plaćenom doprinosu, pravedan odbitak za prijevremenu mirovinu i stimuliranje ostanka u sferi rada, smanjenje prekomjernih izdataka za invalidske i obiteljske mirovine, pojačanje aktivnosti radno sposobnih, poboljšanje naplate doprinosa, te sprječavanje i ublažavanje pada adekvatnosti mirovina u FBiH”, dodaje se u priopćenju.

Vlada će se uz to i izjasniti o informaciji o potrebi reforme procesa registracije poslovnih subjekata u Federaciji s ciljem uspostavljanja jednošalterskog sustava poslovanja i omogućavanja elektronske registracije.